top of page

Funkčné posilňovanie

Aktualizováno: 22. 3. 2022

Funkčný fitness je názov pre typ tréningu pri ktorom pripravujete svoje telo na bežné pohyby spojené s každodennými aktivitami. Funkčné posilňovanie trénuje vaše svaly aby pracovali efektívnejšie a pripravuje ich na „nástrahy“ každodenného života využívaním bežných pohybových vzorov pretransformovaných do cvičení ktoré môžete vykonávať vo fitness centre ale aj doma alebo v práci.


Pohybové vzory ako napríklad drepy, ťahy, tlaky atď. budú vykonávané jednoduchšie využívaním funkčného posilňovania integrovaného do vášho tréningového procesu. Funkčné posilňovanie sa zameriava na budovanie tela schopného vykonávať skutočné činnosti v reálnych pozíciách, nie len dvíhanie určitej hmotnosti v ideálnej pozícií zabezpečenej posilňovacím strojom.


Pre príklad môžete byť schopný dvíhať na mŕtvy ťah 150kg ale potom keď v reálnej situácií máte niečo zodvihnúť zo zeme zaguľatíte chrbát čiže si ho poškodzujete. Alebo dvíhate na bicepsovom zdvihu 30 kilo s perfektnou technikou ale keď dvihnete vaše dieťa zraníte sa. Ak ste sa našli v niektorom z príkladov je najvyšší čas aby ste do svojho tréningu zapojili funkčné posilňovanie.





Pre koho je funkčné posilňovanie určené?


Funkčný fitness je určený pre každého z nás. Naše telá boli odjakživa stvorené nato aby svaly pracovali spoločne ako jeden celok aby spĺňali úlohy spojené so životom. Izolované cvičenie len za účelom nárastu svalovej hmoty je presný opak toho načo sú naše telá stavané.


Často krát aj fyzioterapeuti využívajú prvky funkčného tréningu na napravenie a odstránenie pohybových chýb a zranení. Či už vás postihne nehoda, zranenie, operácia alebo bežná pohybová neschopnosť, funkčný tréning je „predpísaný“ ľudom za cieľom pomôcť im odstrániť tieto pohybové chyby aby sa im zlepšila kvalita života.


Pre príklad človek ktorý podstúpi operáciu ktorá obmedzí mobilitu jeho bedrového kĺbu, cvičenia ktoré napodobňujú to čo robí v práci alebo doma budú využívané v tréningovom procese aby jeho návrat do normálneho života bol bez obmedzení. Tréningový proces musí byť vždy nastavený podľa toho čo konkrétne chcete dosiahnuť, dôležité je dávať si menšie ciele ktoré sú reálne dosiahnuteľné.



Z čoho sa skladá funkčné posilňovanie?


Je viacero komponentov ktoré spolu tvoria funkčné posilňovanie. Pred tým ako sa budete hýbať bez problémov vo vašich dennodenných aktivitách bez obavy alebo rizika zranenia sa, musíte ovládať základy.


To pozostáva zo sily, koordinácie, výkonu, rozsahu pohybu a mobility. Aktivity ako sú chôdza, beh, šprintovanie, skákanie, vzpieranie, tlaky, ťahy, rotácie, akcelerácia, brzdenie alebo lezenie, budú vykonávane jednoduchšie počas tréningu na zlepšenie funkčnej sily. Ak už začnete s funkčným posilňovaním, vždy je dôležite začať od úplných základov. Nie je dôležité či ste športovec alebo človek ktorý pravidelne posilňuje.


Ak sa vám funkčné posilňovanie zdá ako niečo čo by vás bavilo a pomohlo vám, je dôležité aby ste začali s trénerom ktorý presne vie čo má robiť. Odporúča sa začať s cvikmi s vlastnou váhou. Neskôr keď budete ovládať základy a technicky budete pripravený môžete pridávať závažia a teda cviky si sťažovať. Vždy je dôležité aby bol tréningový plán zameraný priamo na vás.


Pretože čo inému pomáha druhému môže škodiť alebo naopak, takisto môžete mať nejaké problémy s pohybovým aparátom ktoré treba riešiť ako prvé a aj preto je dôležité aby ste začali s trénerom ktorý presne zistí kde sú vaše problémy ale aj kde vynikáte aby ste tréningom dosiahli čo najlepšie výsledky. Každopádne vždy by malo byť výsledkom zlepšenie vášho pohybu a výkonu či už v posilňovni alebo mimo nej.



Výhody funkčného posilňovania


Zlepšuje každodenný život. Tak ako bolo už uvedené zlepšuje všeobecné funkcie pohybového aparátu, svaly pracujú efektívnejšie, buduje sa stabilita, bežné aktivity sú vykonávaná s nižšou námahou.


Zlepšujú svalovú pamäť. Vykonávanie funkčných cvikov nie je len o tvorbe svalov a zapájania core svalstva ale aj o zapájaní CNS (centrálna nervová sústava).

Zlepšuje mobilitu. Funkčné posilňovanie pomáha zlepšiť stabilitu, koordináciu, flexibilitu, svalovú silu, a kondíciu. Všetky tieto aktivity vám pomôžu aj zlepšiť mobilitu a to sa pozitívne pretaví aj vo vašom bežnom živote.


Zlepšenie držania tela a koordinácie. Aj keď funkčné posilňovanie je určené na zefektívnenie práce svalov tak isto sa zvyšuje aj svalová sila a koordinácia. Trénovaním budete odbúravať stres čo bude mať blahodarne účinky. V neposlednej rade sa zlepší aj držanie tela.


Prevencia pre zraneniami. Napodobňovaním každodenných aktivít bude telo lepšie pripravené na tieto pohyby to znamená že aj riziko zranenia bude oveľa menšie.



Funkčné posilňovanie / posilňovanie na strojoch


Zapájanie viacerých svalov a svalových partií. / Zväčša zapájanie jedného svalu poprípade svalovej partie.


Vykonávane v stoji alebo v polohách ktoré sú koordinačné náročnejšie a žiadajú si zapojenie core svalstva a iných svalov pre udržanie rovnováhy správneho postoja atď.. / Poloha v sede.


Rýchlosť vykonania cviku prispôsobená tomu danému cviku. / Obmedzená rýchlosť vykonania pohybu.


Využiteľné v reálnom živote. / Nevyužiteľné resp. neprenositeľné do reálneho života.

Rozsah pohybu maximálny potrebný. / Presne daný rozsah pohybu.


Rovnomerné zapájanie a využívanie svalov. / Môže nastať svalová disbalancia/preťaženie.

Nedá sa však tvrdiť že posilňovanie na strojoch je totálne nezmyselné alebo bezvýznamné. Avšak myslím si že pokiaľ nemáte záujem byť kulturistom ktorý má obrovské svaly ale chcete si cvičením pomôcť a zlepšiť tak kvalitu vášho života tak si myslím že je pre vás funkčné posilňovanie to najvhodnejšie či už ste obyčajný človek ktorý nešportuje alebo športovec.

270 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page