top of page

Prečo začať s cvičením ? 10 hlavných benefitov, ktoré vám prináša cvičenie

Aktualizováno: 12. 12. 2021

Cvičenie je definované ako akýkoľvek spôsob pohybu, ktorý núti vaše svaly pracovať a  vaše telo spaľovať kalórie. Existuje mnoho druhov pohybu, medzi ktoré okrem behu, plávania, chôdze a podobne patrí aj cvičenie. Je dokázané, že cvičenie má veľa zdravotných benefitov, či už fyzických, alebo psychických a môže Vám dokonca predĺžiť život.


1. Môže zlepšiť celkovú náladu a psychickú pohodu


Cvičenie pozitívne vplýva na zlepšenie vašej nálady a znižuje pocity úzkosti, depresie a stresu.Vyvoláva zmeny v častiach mozgu, ktoré regulujú stres a úzkosť. Môže tiež zvýšiť citlivosť mozgu na hormóny serotonín a norepinefrín, ktoré zmierňujú pocity depresie.


Cvičenie môže navyše zvýšiť produkciu endorfínov, o ktorých vieme, že pomáhajú vytvárať pozitívne pocity a znižujú vnímanie bolesti. Výhodou je, že nie je podstatné, aké intenzívne je vaše cvičenie, pozitívne účinky na náladu má aj pri menej namáhavých aktivitách. Tieto pozitívne účinky cvičenia sa dajú badať už po krátkom čase.


2. Pomáha s redukciou hmotnosti


Štúdie ukázali, že nečinnosť je hlavným faktorom obezity a zvyšovania telesnej hmotnosti. Aby sme pochopili účinok cvičenia na redukciu hmotnosti, je dôležité pochopiť vzťah medzi cvičením a výdajom energie.Vaše telo trávi energiu tromi spôsobmi: trávením potravy, cvičením a udržiavaním telesných funkcií (ako je napríklad srdcový rytmus a dýchanie).


Pravidelným cvičením sa zvyšuje metabolizmus, ktorý spaľuje viac kalórií a pomáha chudnúť. Naopak počas diéty znížený príjem kalórií rýchlosť metabolizmu znižuje. Štúdie navyše preukázali, že kombinácia cvičenia s odporom a aeróbneho cvičenia môže maximalizovať stratu tuku a udržanie svalovej hmoty, čo je nevyhnutné na udržanie hmotnosti.


3. Je dobré pre silu a zdravie vašich svalov a kostí


Cvičenie hrá dôležitú úlohu pri budovaní a udržiavaní silných svalov a kostí.Fyzická aktivita, ako je silové cvičenie, môže stimulovať tvorbu svalov, spolu s primeraným príjmom bielkovín. Príčinou je, že cvičenie pomáha uvoľňovať hormóny, ktoré zvyšujú schopnosť vašich svalov absorbovať aminokyseliny.


Pomáha im to k rastu a obmedzuje ich členenie. Počas starnutia majú ľudia tendenciu strácať funkčnosť svalov a svalovú hmotu, čo môže viesť k zraneniam a iným nepríjemnostiam. Vykonávanie pravidelnej fyzickej aktivity je nevyhnutné na udržanie sily a slúži ako prevencia proti znižovaniu svalovej hmoty v starnutí.


Cvičenie rovnako pomáha budovať hustotu kostí v mladosti a pomáha predchádzať osteoporóze v neskoršom veku. Zaujímavé je, že pri cvičeniach, ktoré sú fyzicky a kontaktne náročnejšie, ako napríklad hokej a futbal sa u športovcov preukázala vyššia hustota kostí, ako v prípade športov bez nárazov a kontaktov, ako je jazda na bicykli a plávanie.


4. Zvyšuje úroveň vašej energie


Cvičenie môže byť skutočným posilňovačom a „dobíjačom“ energie pre zdravých ľudí, ako aj pre tých, ktorí trpia rôznymi zdravotnými problémami. Cvičenie navyšemôže významne zvýšiť energetickú hladinu u ľudí trpiacich syndrómom chronickej únavy (CFS – Chronicfatiguesyndrome) a inými závažnými chorobami.


V skutočnosti sa zdá, že cvičenie je v boji proti CFS účinnejšie ako iné liečby vrátane pasívnych terapií, ako je strečing a relaxácia, alebovôbec žiadna liečba. Okrem toho sa ukázalo, že cvičenie zvyšuje hladinu energie u ľudí trpiacich progresívnymi chorobami, ako sú rakovina, HIV / AIDS a roztrúsená skleróza (SM).


5. Môže znížiť riziko chronických chorôb


Nedostatok pravidelnej fyzickej aktivity je primárnou príčinou chronických chorôb. Pravidelné cvičenie preukázateľne zlepšuje citlivosť na kardiovaskulárnu kondíciu, inzulín a zloženie tela, ale zároveň znižuje hladinu krvného tlaku a krvného tuku. Na druhej strane nedostatok pravidelného cvičenia (aj v krátkom časovom horizonte) môže viesť k výraznému zvýšeniu obsahu viscelárneho a brušného tuku (spolu s konzumáciou nevhodných potravín) čo zvyšuje riziko srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a skorej smrti. Denná fyzická aktivita je preto nevyhnutná na zníženie rizika rozvoja týchto chorôb.


6. Zlepšuje stav pokožky


Vaša pokožka môže byť negatívne ovplyvnená množstvom oxidačného stresu v tele.Oxidačný stres nastáva, keď obrana antioxidantov v tele nemôže úplne opraviť poškodenia, ktoré voľné radikály spôsobujú bunkám. Môže to narušiť ich vnútorné štruktúry a tým poškodiť vašu pokožku.Aj keď intenzívna a vyčerpávajúca fyzická aktivita môže prispieť k oxidačnému poškodeniu, pravidelné primerané cvičenie môže zvýšiť produkciu prírodných antioxidantov v tele, ktoré pomáhajú chrániť tieto bunky.


Rovnakým spôsobom môže cvičenie stimulovať prietok krvi a vyvolať adaptáciu kožných buniek, ktoré môžu pomôcť oddialiť starnutie pokožky.


7. Zlepšuje pamäť a udržiava mozog v optimálnej kondícií


Cvičenie môže zlepšiť funkciu mozgu, chrániť pamäť a schopnosti myslenia. Zvyšuje srdcový rytmus, ktorý podporuje tok krvi a kyslíka do mozgu. Môže rovnako stimulovať produkciu hormónov, ktoré dokážu podporovať rast mozgových buniek. Schopnosť pohybu zabrániť chronickým ochoreniam sa okrem toho môže premietnuť do výhod pre váš mozog, pretože jeho choroby môžu byť týmito chorobami ovplyvnené.


Pravidelná fyzická aktivita je obzvlášť dôležitá u dospelých ľudí, pretože starnutie - v kombinácii s oxidačným stresom a zápalom podporuje zmeny v štruktúre a funkcii mozgu. Ukázalo sa, že cvičenie spôsobuje zväčšovanie veľkosti hipokampu(časti mozgu) ktorá je životne dôležitá pre pamäť a učenie. Slúži na zvýšenie mentálnej funkcie u starších dospelých. Cvičením sa tiež znižujú zmeny v mozgu, ktoré môžu spôsobiť Alzheimerovu chorobu a schizofréniu.


8. Môže zlepšiť kvalitu spánku


Pravidelné cvičenie vám pomôže lepšie relaxovať a kvalitnejšie spať. Pokiaľ ide o kvalitu spánku, vyčerpanie energie, ktoré sa vyskytuje počas cvičenia, stimuluje rekuperačné procesy počas spánku. Tiež sa predpokladá, že zvýšenie telesnej teploty, ku ktorému dôjde počas cvičenia, zlepšuje kvalitu spánku tým, že mu pomáha sa počas spánku znižovať. Množstvo štúdií o účinkoch cvičenia na spánok dospelo k podobným záverom. Jedna štúdia zistila, že 150 minút strednej až intenzívnej aktivity týždenne môže poskytnúť zlepšenie kvality spánkuaž o 65%.


Zapojenie sa do pravidelného cvičenia sa navyše zdá byť prospešné pre starších ľudí, ktorí zvyknú byť postihnutí poruchami spánku. Výber cvičenia môže byť flexibilný. Zdá sa, že buď aeróbne cvičenie samotné, alebo kombinované so silovým tréningom môžu kvalitu spánku zlepšiť rovnako.


9. Môže znížiť bolesti


Chronická bolesť môže byť oslabujúca a znepríjemňujúca život, ale cvičenie ju môže skutočne znížiť. Paradoxne počas mnoho rokov bolo odporúčaním na liečbu chronickej bolesti pokoj a nečinnosť. Nedávne štúdie však ukazujú, že cvičenie pomáha zmierniť chronickú bolesť, z ktorých vyplýva že cvičenie pomáha účastníkom s chronickou bolesťou znižovať ich bolesť a zlepšovať kvalitu ich života.


Niekoľko štúdií ukazuje, že cvičenie môže pomôcť zvládnuť bolesť spojenú s rôznymi zdravotnými stavmi, vrátane chronickej bolesti chrbta, fibromyalgie a chronickej poruchy ramena mäkkých tkanív.Fyzická aktivita môže tiež zvýšiť toleranciu bolesti a znížiť vnímanie bolesti.


10. Môže zlepšiť sexuálny život


Pravidelné cvičenie môže posilniť kardiovaskulárny systém, zlepšiť krvný obeh, tonizovať svaly a zvýšiť pružnosť, čo môže všetko viesť k zlepšeniu vášho sexuálneho života. Fyzická aktivita teda môže zlepšiť sexuálny výkon, ako aj zvýšiť frekvenciu sexuálnej aktivity. Čo dokazuje množstvo štúdií.

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page